Welkom op de fotopagina van Werkgroep Sterkenburg

Op deze pagina vind je foto's van vrijwel al onze evenementen en activiteiten door de jaren heen te beginnen met onze allereerste viering van de Nationale Burendag in 2019 bovenaan de pagina, tot en met de allerlaatste activiteit. Door op de foto te klikken wordt de foto vergroot.

Nationale Burendag 2019

De allereerste burendag die gevierd werd aan de Sterkenburg was in 2019 en werd spontaan georganiseerd door André van Engelen. De Werkgroep Sterkenburg bestond toen nog niet en de plannen voor deze burendag ontstonden ruim een week voor aanvang. Doordat er niet veel bekend over was was de opkomst niet al te groot, maar het was een leuke middag. Woonstede had gezorgd voor een limonadekabouter en enkele spelletjes voor de kinderen. Verder waren er 2 kleine partytenten gehuurd en 2 sets biertafels om aan te zitten. Vanuit de organisaties die actief zijn in de wijk waren Woonstede, Malkander, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Buurtverbinders vertegenwoordigt. Hierdoor ontstonden goede contacten waaruit wij in samenwerking met wijkpartners later nieuwe initiatieven hebben opgezet zoals bijvoorbeeld de Mini 3Esssen peuterochtenden. Ook kwamen al snel na deze middag enkele bewoners samen om te brainstormen over volgende activiteiten voor de straat en hieruit is uiteindelijk de Werkgroep Sterkenburg ontstaan. Dit initiatief werd ondersteund door het Oranjefonds, Douwe Egberts, Malkander en Woonstede. Het was een regen-achtige dag maar toch zeker geslaagd. 

Tasjesactie 2020 (alternatief Burendag 2020)

In 2020 was de Werkgroep Sterkenburg inmiddels een feit en we hadden grootse plannen om de Burendag dit jaar wat groter aan te pakken. Omdat de Burendag dit jaar vanwege Covid echter niet kon doorgaan hadden we een alternatief bedacht in de vorm van een leuke goodie-bag gevuld met een plantje, appeltaart-mix, koekjes (kletskoppen), snoepjes, mokkaboontjes, een geurkaarsje en een uitnodigingsbon. Het tasje werd door ons team met hulp van de in onze wijk werkzame mensen van Malkander (Anouk, Regien en Carlos) rondgebracht aan alle bewoners van het eerste gedeelte van de Sterkenburg. We hadden dat jaar nog niet genoeg budget om de hele Sterkenburg te voorzien dus hadden we besloten dit jaar alleen het gehele eerste deel van de Sterkenburg in een rechte lijn te voorzien, oftewel de laagbouw nummers 1 t/m 11 en de 3 grote flats (de Elstar, Goudreinet en Jonagold). Omdat een klein aangrenzend straatje (Blankenburg) slechts 7 huizen telde en we daar reeds goede contacten hadden werd ook dit straatje vanaf deze dag meegenomen in alle activiteiten.

Oliebollenactie - December 2020

Onze allereerste oliebollenactie! Helaas weer beperkt door de Covid-maatregelen bleef het bij het af laten halen van een oliebol en warm drankje, maar dat drukte de pret niet. Andre ging verkleed als kerstman al roepend rond, Dora bakte met geheel in kerststemming gekleed een slag in de rondte. En vanuit de kerstkraam bedienden we de hongerige en dorstige straatbewoners met veel plezier. Voor de kids hadden we gratis vuursterretjes en op de achtergrond klonken de vrolijke kerstliedjes om de sfeer te completeren. 

Nationale Burendag 2021

Een zeer geslaagde Burendag! Meer dan 100 mensen kwamen opdagen en zeker 30 tot 40 kinderen konden genieten van de voetbalkooi, het springkussen, het schminken, het zetten van een glittertattoo, knutselen aan de knutseltafel of de spelletjes die her en der opgesteld stonden. De inmiddels door onszelf aangeschafte limonadekabouter maakte het feestje compleet. Er was allerlei lekkers in de vorm van snoep en koekjes, zowel regulier als halal. Vanaf 17.00 uur genoten we van de diverse barbecues (regulier, halal en vegetarisch). Hans van de 3 Esssen verzorgde spontaan een stukje muziek. Prachtig weer! Doordat we dit jaar meer budget hadden werd ons werkgebied uitgebreid met het resterende deel van de Sterkenburg en de Tollenburg. Het gebied betreft nu dus; Sterkenburg, Blankenburg en Tollenburg. Een mooi vierkant blok in de wijk.
Met dank aan het mede mogelijk maken door o.a. ; Gemeente Ede, Malkander, het Oranjefonds, Douwe Egberts, Ede Doet, Werkgroep Sterkenburg, Buurtpreventie Team Ede, Sportservice Ede en Sportspeeltuin De 3 Essen.

Oliebollenactie - December 2021 !

Woensdag 29 december 2021 organiseerden wij voor het tweede jaar op rij de oliebollenactie. Dit maal voor de Sterkenburg, Blankenburg en Tollenburg. We hadden een nog mooiere kerstkraam gerealiseerd en alles net wat professioneler aangekleed. Het was weer een leuke avond met ondanks dat het aan het begin nog wat miezerig weer was en de Coronabeperkingen toch een vrij redelijke opkomst. Hieronder een impressie van de opbouwfase in de middag, de voorbereidingen in de vooravond en het uiteindelijke resultaat.

Koningsdag 2022 i.s.m. Sportservice Ede (Sportspeeltuin De 3 Essen)

Op woensdag 27 april, 2022 organiseerden wij van 10.00uur tot 17.00 uur de activiteit Koningsdag 2022 i.s.m. Sportspeeltuin De 3 Esssen. Zo waren er o.a. de limonadekabouter, een springkussen, oud-hollandse spelletjes, muziek, ballonnen-clown Piewie, een knutselhoek en gratis limonade, koffie/thee, koekjes, snoep en vers fruit. Hieronder een foto impressie met grote dank aan o.a. Dick Geltink.

Multi-Cultureel Festijn 2022 i.s.m. Sportspeeltuin De 3 Esssen

Op zondag 26 juni 2022 hielden wij onze eerste multi-culturele dag ooit. Deze dag werd georganiseerd i.s.m. Sportspeeltuin De 3 Esssen en gehouden aan de Essenburg 4. De dag stond zoals de titel zich al laat raden in het teken van onze multi-culturele samenleving. Er werd de gehele dag internationale muziek gedraaid. Gevraagd werd aan de bewoners om zelf iets lekkers te koken/bakken/grillen vanuit de eigen cultuur om aan anderen te laten proeven. Om er zeker van te zijn dat er wel iets te eten was hadden enkele van onze teamleden zelf wat bereid en hadden we een enkeling gevraagd om ook wat eten te maken zodat we iig een basis zouden hebben. Zo maakte de van Marokkaanse afkomst zijnde Youssef o.a. cous-cous met kip en harira soep en had hij brewat (kip en vis hapjes in deeg) gebakken. Onze vrienden uit Ethiopië en Eritrea hadden eten vanuit hun cultuur meegebracht. Latif had een Iranees groentegerecht gemaakt met lamsvlees, salade en rijst en Maurits (van Indonesische afkomst) had Javaanse kipsaté gemaakt en risolles en panada besteld. Daarnaast had hij ook voor spekkoek en roti kukus gezorgd. We hadden ook een Nederlandse tafel verzorgd met o.a. kaasblokjes, stroopwafels, Oud-Hollandsch snoep, cake, speculaasmolentjes en Haagse hopjes. Verder een Turkse tafel met baklava. Helaas leek de boodschap bij de bewoners niet echt overgekomen dat het de bedoeling was zelf iets mee te nemen waardoor er alleen 1 persoon een chocoladecake had gebracht en nog 1 ander persoon wat extra Nederlandse hapjes kwam brengen. Ondanks dat er toch redelijk wat eten aanwezig was waren de tafels hierdoor rap leeg. Vooral de Indonesische tafel overleefde het slechts het eerste uur. Verder was er enorm veel vers fruit (bananen, mandarijnen en appels) dus om van de honger hoefde men niet te komen. De limonadekabouter was weer van de partij en voor de ouderen was er gratis koffie en thee. Onze vrienden uit Eritrea en Ethiopië versierden de kinderen en sommige volwassenen met henna-tatoeages en er kwam spontaan een vrouw kinderen schminken. Daarnaast was er nog de gelegenheid om zelf een tent te bouwen van bamboestokken en evt. zelf meegenomen stof. Het event werd mede mogelijk gemaakt door Sportservice Ede, Malkander en EFM Support Team. Hieronder een fotoverslag. 

Voorbereidingen Burendag 2022

Even een heel klein kijkje in de "keuken" bij Werkgroep Sterkenburg tijdens de voorbereidingen voor de Burendag.

Burendag 2022

Op zaterdag 24 september vierden we aan de Sterkenburg weer de jaarlijkse Burendag. Het was een regenachtige dag waardoor we de geplande pannakooi en een kleiner springkussen niet konden opzetten en alle buitenzitjes nagenoeg leeg bleven. Ook konden we de barbecues helaas pas vrij laat in de middag aanzetten. Desalniettemin was het een zeer geslaagde dag met ruim 90 bezoekers.

Voor de kinderen hadden we uiteindelijk nog 2 springkussens opgezet, een spelletjestafel, knutseltafel en ze konden zich laten schminken of glittertattoos laten zetten of een henna-tatoeage. Er was voor iedereen gratis friet en schepijs, limonade, frisdrank, koffie of thee. De muziek werd net als vorig jaar verzorgd door Hans Wittebrood van Sportspeeltuin De 3 Esssen. Rond 16.00 uur bezocht wethouder Jan Pieter vd Schans ons samen met de nieuwe gebiedsmanager Sharif en Anouk en Fabian van Malkander. Later kwamen Ellen van Woonstede en Regien van Malkander ook nog even buurten. Bewoners konden hun verhaal kwijt over wat zij anders wilden in de wijk of zorgen over hadden. Ruim na 17.00 uur gingen er alsnog 3 barbecues aan. Enkele laatkomers en ons team konden zo nog snel even hun zelf meegebrachte vlees dichtschroeien. Hieronder een foto impressie van de dag.

Oliebollenactie 2022

Op donderdag 29 december 2022 hadden we weer onze jaarlijkse oliebol bakactie  met heerlijke oliebollen, warme chocolade of koffie met slagroom. Hieronder een fotoverslag.

Voorbereidingen Burendag 2023 XL - Sterkenburg

Een heel klein inkijkje bij de voorbereidingen op burendag 2023 XL

Burendag 2023 XL / Veldhuizen Viert!

Op zaterdag 23 september vierden wij zoals elk jaar weer burendag aan de Sterkenburg. Omdat we deel uitmaakten van een wijkbreed project onder de naam Veldhuizen Viert! pakten we dit jaar extra groot uit. Zo was er onder andere een groot springkussen met een grote gorilla er bovenop, een multiplaykussen waar de kids leuk konden klimmen en klauteren, er waren weer XL spellen zoals 4 op een rij en schaken, je kon glittertattoos laten zetten of een hennatatoeage of je kon je aan het eind van de dag nog laten schminken. Verder was er een grote bar waar onbeperkt gedronken kon worden (koffie, thee, chocolademelk of frisdrank), voor de kids kon je ook pepernoten krijgen en bij de limonadekabouter konden zij ranja tappen. Verder was er een photobooth waar men 3 verschillende selfies kon laten maken die direct uitgeprint werden en meegenomen mochten worden. Er waren allerlei props beschikbaar zoals brillen, baarden, etc om grappige foto's te maken.

Verder was er een kraam van het wijkplatform en een kraam van de nieuwe wijkkrant De Veldkakel aanwezig. Voor de kraam van De Veldkakel hadden we een leuke mascotte rondlopen in een hanenpak (Ruth van Malkander) en verder liep er nog een mascotte rond in de vprm van een groot rood hart die er vrolijk op los knuffelde met de kinderen en met ze op de foto ging. Voor eten was ook gezorgd. Er was een poffertjeskraam waar men onbeperkt poffertjes kon eten en rond 16.00 uur werden de barbecues ontstoken waar men een zelf meegenomen stukje vlees kon bereiden. Er was gezorgd voor gratis onbeperkt stokbrood, komkommer, diverse sausen (mayo, curry, ketchup en barbecuesaus) en diverse salades (vleessalade, huzarensalade en aardappelsalade). Verder was er de mogelijkheid een speurtocht te doen of met onze pendeldienst bestaande uit 2 e-shuttles een andere activiteitslocatie te bezoeken of gewoon een rondritje te maken. Naar schatting hebben ondanks een uurtje regen zo rond de 375 personen de burendag aan de Sterkenburg bezocht. Hieronder een fotoverslag van de diverse locaties op Burendag XL "Veldhuizen Vier!" te beginnen met de hoofdlocatie waar Werkgroep Sterkenburg haar jaarlijkse feest organiseerde. 

Foto's locatie 1: Sterkenburg (Werkgroep Sterkenburg)

Alhoewel van personen die zich bevinden in de openbare ruimte wettelijk gezien gewoon foto's genomen en gepubliceerd mogen worden willen wij toch ieders privacy indien gewenst hierin waarborgen.

Daarom; Mocht je jezelf ergens op een foto op deze pagina zien dan kun je een verzoek tot verwijdering hiervan indienen.
In de meeste gevallen zullen wij dit verzoek inwilligen aangezien wij grote waarde hechten aan het respecteren van elkaar. 

Van sommige buurtbewoners weten wij dat ze hier geen moeite mee hebben.
Van anderen weten wij dat zij bijvoorbeeld hun kinderen niet op een foto online willen. Daar wordt door ons vooraf al rekening mee gehouden, maar niet van iedereen weten wij dit. Schroom daarom niet indien je een foto liever niet online wilt om dit kenbaar te merken aan ons. 

Hopelijk zien wij jullie allen volgend jaar weer op een reguliere burendag aan de Sterkenburg! Groet, Werkgroep Sterkenburg

Foto's locatie 2: Vanenburg (Werkgroep Vanenburg)

De Werkgroep Vanenburg had besloten de burendag te gebruiken om verder te gaan werken aan het project Social Sofa. Hierbij werkt de hele buurt samen aan het beplakken van een buurtsofa met mozaïek totdat het een waar kunstwerk onthult dat eveneens is ontworpen door een buurtbewoner. Naast het mozaïeken was er voor o.a. cupcakes gezorgd en kon je heerlijke koffie drinken bij de barista bar van Street Barista. Uiteraard zijn we zelf ook een bakje cappuccino gaan doen, overheerlijk!

Foto's locatie 3: Mariëndaal (Helden van de Mariëndaal)

De Helden van de Mariëndaal hadden voor allerlei oud-Hollandsche spellen gezorgd. Daarnaast was er een springkussen en de mascotte van wijkblad de Veldkakel kwam ook nog even langs met de pendeldienst. Verder was er voor drinken gezorgd en werden er ter plekke poffertjes gebakken.

Foto's locatie 4: Parkrand (wijkcentrum Het Kernhuis)

Bij wijkcentrum Het Kernhuis kon je terecht voor allerlei heerlijke multi-culturele hapjes waaronder Somalische en Turkse hapjes. Ook werd er gebarbecued. Voor de kinderen was er een springkussen en binnen kon je o.a. tafeltennissen. Het was vooral binnen behoorlijk druk toen wij er een kijkje namen.

Foto's locatie 5: Essenburg/Schoonenburg (Sportspeeltuin De 3 Esssen)

Sportspeeltuin De 3 Esssen had oud-Hollandsche spelletjes klaargezet. De opkomst viel behoorlijk tegen getuige de lege pendelbus bij de halte. Zo'n 22 gasten bezochten de speeltuin deze dag. Volgend jaar beter.

Heeft u ook foto's gemaakt op een van de 5 locaties tijdens burendag 2023?

Stuur ze dan in naar info@ede-sterkenburg.nl zodat we ze hierboven bij kunnen plaatsen. Bij voorbaat dank!

Oliebollen/kerstactie 2023

Vrijdag 22 december hielden we weer onze jaarlijkse oliebollenactie. Zeer slecht weer zat ons dit jaar dwars maar desalniettemin vlogen de oliebollen er als warme broodjes uit. Ondanks een opgezette partytent regende het helaas van alle zijden naar binnen, iets om over na te denken volgend jaar. De kerstman was ook weer eens van de partij!

Speuren & Kleuren! (Kidsactiviteit) & koffiemiddag

Op zaterdag 6 april 2024 organiseerden wij een koffiemiddag en voor de buurtkinderen diverse activiteiten.
Zo konden zij meedoen met een speurtocht, lekker kleuren of op het springkussen. Ook de limonadekabouter was weer van de partij.
De ouders konden genieten van een kopje koffie of thee met een koek of wat fris.

Voor de kinderen was er snoepgoed en ijs!

Coming up in 2024: Burendag 2024, Oliebollenactie 2024 en meer...

Maak jouw eigen website met JouwWeb